Paddo's kweken met een kweekset in 8 simpele stappen

Paddo’s kweken: 8 stappen voor een riante oogst

De paddo growkits van Fresh mushrooms zijn nagenoeg volautomatisch en verzekeren je van meerdere aanzienlijke oogsten. Een paddo kweekset kan tot wel 800 gram paddo’s produceren. Bovendien is het kweken van paddo’s met de growkit van Fresh mushrooms heel eenvoudig; je hoeft enkel de stappen van de paddo growkit kweekinstructies te volgen en wat geduld te hebben. 

Paddo kweekinstructies

Belangrijk voordat je begint!

 • Werk altijd zo hygiënisch mogelijk.
 • Was je handen voordat je aan de slag gaat of gebruik medische handschoenen.
 • Adem niet in de kweekzak.
 • Water geven en sproeien is NIET nodig.
 • De kweekduur is een schatting. Houdt vooral de ontwikkeling van de paddo’s goed in de gaten.
 • Neem de tijd om het gedeelte “Probleem/Oplossing” door te lezen.

Zelf paddo’s kweken in 8 stappen

De kweekinstructies zijn geschikt voor al onze kweeksets. Volg de de stappen nauwkeurig, dan haal je het maximale uit je kweekset van fresh mushrooms.

STAP 1
Haal de kweekbak uit de kartonnen doos. Verwijder vervolgens het deksel van de kweekbak. Was het deksel onder stromend water en bewaar het deksel goed.


STAP 2
Leg de meegeleverde kweekzak op een vlakke ondergrond en schuif de kweekbak zonder deksel erin. Vouw de kweekzak onder de kweekbak zodat de kweekzak volledig is afgesloten. Zorg ervoor dat de microgaatjes zich net boven het open gedeelte van de kweekbak bevinden.

Tip: omdat paddo’s vaak ook aan de zijkanten groeien, is het beter om de kweekbak volledig weg te laten. Dit resulteert doorgaans in een aanzienlijk grotere oogst. Plaats het substraat dus zonder kweekbak in de kweekzak. Bewaar de kweekbak wel voor de volgende kweekronde. 


STAP 3
Plaats de kweekset in een ruimte met voldoende daglicht en zorg voor een kamertemperatuur van 21 tot 25 graden. Voor een flinke oogst is een constante temperatuur echt noodzakelijk! Plaats de kweekset nooit in direct zonlicht en niet te dicht bij het raam.


STAP 4
Zodra na 6-10 dagen de eerste mini-knopjes/puntjes zichtbaar zijn (pak er eventueel een vergrootglas bij) is het moment aangebroken om de kweekzak rechtop te zetten, met de opening naar boven. Vouw vervolgens de bovenkant goed dicht en sluit deze met de meegeleverde paperclip.


STAP 5
Open de kweekzak een klein beetje zodra de eerste hoedjes zichtbaar zijn (7-12 dagen), maar doe dit alleen als er veel opgehoopt vocht in de kweekzak is ontstaan. Hierdoor vervliegt wat van het vocht. Vocht is goed voor de paddo’s, maar te veel vocht niet. Ook komt er door het klein beetje openzetten van de kweekzak extra zuurstof bij, wat weer zorgt voor een extra groeispurt.


STAP 6
Vocht verliest aan belang zodra de paddo’s echt flink gegroeid zijn (8-16 dagen). De paddo’s hebben nu vooral zuurstof nodig, dus de kweekzak kan bijna volledig opengezet worden.


STAP 7
De oogst (10-21 dagen). Het moment om te gaan oogsten is aangebroken wanneer de vliezen onder de hoedjes nog dicht zijn, maar dreigen te barsten of los te komen.

Zorg ervoor dat je hygiënisch te werk gaat. Gebruik bij voorkeur medische handschoenen en draag eventueel een mondkapje. Pak met 2 vingers de basis van de steel en draai de paddenstoelen voorzichtig los van het concentraat.

Belangrijk: oogst op tijd! Om meerdere oogsten uit de kweekset te kunnen halen is het belangrijk om de paddo’s te oogsten zodra er van 1 of 2 paddo’s de vliezen onder de hoedjes zijn gescheurd. Als dit bij alle paddo’s is gebeurd komt er teveel zwarte substantie (sporen) terecht op het substraat, waardoor deze zijn potentie verliest.


STAP 8
Op naar de volgende ronde! Het is namelijk goed mogelijk om meerdere oogsten (flushes) uit de kweekset te halen.

 1. Verwijder na de oogst alle paddo resten en maak de toplaag van het substraat goed schoon.
 2. Reinig het deksel dat je hebt bewaard goed met afgekoeld gekookt water.
 3. Vul vervolgens de kweekbak met kraanwater, dit wordt ook wel “cold-shock” genoemd.
 4. Plaats het deksel op de kweekbak en laat 12 uur staan.
 5. Open daarna een hoekje van het deksel en laat het eventuele overtollige water voorzichtig weglopen.

Vanaf hier de kweekinstructies vanaf stap 1 opnieuw volgen. Dit proces kan meerdere keren worden herhaald.

Tips voor een maximale opbrengst!

Optimale resultaten worden behaald door de omstandigheden tijdens de kweek zo gunstig mogelijk te maken.

 • Temperatuur: Een constante temperatuur tussen de 21 en 25 graden, het liefst niet lager.
 • Licht: Zet de kweekset op een lichte plek waar de temperatuur constant is, maar nooit in direct zonlicht.
 • Luchtvochtigheid: Ideaal is tussen de 80 en 90%. Eenvoudig te bereiken door in het begin de kweekzak gesloten te houden.
 • Frisse lucht: Open de kweekzak een aantal keer per week gedurende enkele seconden. Zodra de paddo’s beginnen te groeien, kun je de zak telkens iets verder openzetten.

Paddo’s kweken met een hittematje

Paddo’s kweken met een warmtemat kan voor een betere oogst zorgen en versnelt de kweek met een aantal dagen, dus de tijdlijn in de kweekinstructies kan iets naar voren geschoven worden. Naast het doorlopen van de kweekinstructies werkt het kweken met een warmtemat als volgt.

 1. Plaats de kweekset op de ingeschakelde warmtemat.
 2. Schakel na 2 dagen de warmtemat uit.
 3. Schakel de warmtemat weer in zodra de eerste knopjes zich hebben ontwikkeld. Dit duurt in de meeste gevallen tussen de 5 en 10 dagen.
 4. Schakel de warmtemat vervolgens uit, 10 dagen nadat je deze hebt ingeschakeld.
paddo kweekset verwarmingsmatje

EXTRA HITTEMAT INFO

 • Na ontvangst is het hittematje direct klaar voor gebruik. Je hoeft alleen maar de stekker in het stopcontact te steken.
 • Infrarood hittematjes verwarmen alleen het substraat, dus je kan het matje veilig overal neerzetten.
 • Een hittematje ondersteunt het kweekproces, maar compenseert een te lage kamertemperatuur niet.
 • Het kweken met een hittematje zorgt voor vochtophoping als de zak gesloten is, maar voor uitdroging van het substraat als de zak te snel wordt geopend. Zoek hierin de juiste balans.
 • Wees voorzichtig in de zomer. Bij regelmatige kamertemperaturen boven de 25 graden in combinatie met het hittematje, kan het substraat te warm worden.

Paddo’s kweken: probleem/oplossing

Wat te doen als de paddo’s (ook) tegen de zijkanten van de plastic bak aangroeien?

Check tijdens de eerste 10 dagen regelmatig de zijkanten van de kweekbak. Komen er kleine paddo’s op, volg dan de stappen hieronder.

 1. Was je handen voordat je aan de slag gaat of gebruik medische handschoenen
 2. Haal het substraat (koek) voorzichtig uit de plastic kweekbak.
 3. Zet de koek vervolgens rechtstreeks in de kweekzak of zet de kweekbak ondersteboven in de kweekzak en zet de koek er bovenop.
 4. Zorg ervoor dat na deze handelingen de kweekzak goed is afgesloten. De koek zal namelijk sneller uitdrogen doordat deze niet meer in de kweekbak staat.
 5. Wanneer de paddenstoelen in een latere fase groter worden en vocht zich ophoopt, zet dan de kweekzak alsnog een beetje open.

Wat te doen als er na 10 dagen nog geen knopjes/bolletjes zichtbaar zijn?

 1. Controleer eerst of de omgevingstemperatuur in orde is (stap 3 van de kweekhandleiding).
 2. Haal vervolgens het substraat (koek) voorzichtig uit de plastic kweekbak.
 3. Zet de koek rechtstreeks in de kweekzak of zet de kweekbak ondersteboven in de kweekzak en zet de koek er bovenop.
 4. Zorg ervoor dat na deze handelingen de kweekzak goed is afgesloten. De koek zal namelijk sneller uitdrogen doordat deze niet meer in de kweekbak staat.
 5. Mocht er zich in een later stadium toch te veel vocht ophopen, zet dan de kweekzak alsnog een beetje open.
 6. Wacht een week en ga vervolgens verder met stap 5 van de kweekinstructies. Indien je op een warmtemat kweekt, herhaal dan de “Kweken met een warmtemat” stappen.

Wat te doen als er kleine puntjes zichtbaar zijn, maar de groei niet heeft doorgezet?

Dit gebeurt als de koek is uitgedroogd. Dit wordt meestal veroorzaakt doordat de kweekzak te snel of te ver is opengezet. Dit komt vaker voor bij het kweken met een warmtemat. Verwijder in dit geval voorzichtig de kleine puntjes (mini paddo’s) en volg de kweekinstructies vanaf stap 8.

Uiteraard is dit erg vervelend omdat het hele proces weer van voor af aan begint, maar als de stappen alsnog goed worden opgevolgd is de kans groot dat er alsnog een aantal mooie oogsten uit de kweekset gehaald kunnen worden!


Wat te doen bij een tegenvallende oogst?

Het kan voorkomen dat de kweekset vanwege bijvoorbeeld een te koude omgevingstemperatuur niet goed op gang is gekomen. Geen nood! Oogst voorzichtig alle paddo’s, ook de mini’s (stap 8) en begin vervolgens opnieuw met stap 1. Dit proces kan meerdere keren worden herhaald.


Wat is het witte pluis op het substraat?

Dit is een goed teken, zolang het echt spierwit is. Het is namelijk het mycelium waaruit de paddo’s groot en sterk zullen groeien.


Wat zijn de blauwe plekken/strepen op de paddo’s na het oogsten?

Na het oogsten krijgen de stelen vaak een blauwe gloed, wat wordt veroorzaakt door de werkzame stof psilocybine. Een goed teken dus!


Wat betekent het als het substraat allerlei gekke kleuren krijgt?

Dit duidt op een “besmetting” van de kweekset, oftewel een schimmel die niet thuishoort in het substraat. Dit wordt altijd veroorzaakt doordat er niet schoon genoeg wordt gewerkt.

Als de schimmel pas na enkele weken verschijnt en niet het volledige substraat bedekt, is er nog steeds een kans op een redelijke oogst, maar de kweekset zal daarna geen extra oogsten meer produceren.

Als de schimmel eerder optreedt, bestaat de kans dat als er überhaupt  paddenstoelen opkomen, deze misvormd zijn en uiteindelijk gaan rotten. Het is dus van het grootste belang om schoon te werken!

Hoe bewaar ik mijn paddo growkit?

Hoe verser de kweekset, hoe hoger de potentie en dus opbrengst. We raden dan ook aan om na ontvangst van de kweekset direct te beginnen met het kweken. Mocht je echt geen andere keuze hebben bewaar dan, om de kans op besmetting te verkleinen, de kweekset als volgt:

 1. Open de kweekset na ontvangst niet.
 2. Vermijd blootstelling aan licht.
 3. Bewaar de set in een schone gesloten plastic zak.
 4. Plaats de kweekset in de koeling op 6-10°C.

De kweekset is in principe houdbaar tot de aangegeven datum op de doos, maar de potentie zal na verloop van tijd wel minder worden. 

Nog vragen over het kweken van paddo’s?
Geef een reactie onderdaan dit artikel of stuur ons een bericht via het contactformulier!

Meer handige informatie

Hoe droog en bewaar je paddo’s?
Een royale oogst paddo’s, maar wat nu? Verse paddo’s zijn maar beperkt houdbaar en het is waarschijnlijk onmogelijk om ze allemaal binnen een week te consumeren. Daarom is het handig om je paddo’s te drogen zodat je ze voor een langere periode kunt bewaren. Lees in het artikel “Paddo’s drogen en bewaren” hoe je dit aanpakt!

Hoe gebruik je het beste paddo’s?
Wil je weten hoe je je het beste kunt voorbereiden op je trip, wat de ideale dosering is of hoe je paddo’s het best kunt consumeren? Lees dan de “Magic truffels en paddo’s gebruiksinstructies“.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *