Paddo's drogen en bewaren in 4 eenvoudige stappen.

Paddo’s drogen en bewaren

De meest gangbare methode om paddo’s te kweken, is met behulp van een paddo kweekset. Bij een succesvolle teelt kun je rekenen op een aanzienlijke opbrengst van minstens een paar honderd gram verse paddo’s. In dit artikel leggen we uit hoe je de vers geoogste paddo’s kunt drogen en op welke wijze je ze het beste kunt bewaren, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Waarom paddo’s drogen en bewaren?

Verse paddo’s bestaan voor ongeveer 90% uit water, wat hen vatbaar maakt voor snelle schimmelvorming. Hierdoor zijn ze maar beperkt houdbaar. Het kweken van paddo’s duurt een aantal weken en het is onwaarschijnlijk dat je alle geoogste paddo’s binnen een week kunt consumeren. Dan is de beste optie om ze te drogen, want weggooien is natuurlijk zonde. Eenmaal grondig gedroogd en op de juiste wijze bewaard, behouden ze hun kwaliteit zeker meer dan een jaar, waarbij de psychoactieve stof volledig behouden blijft. Hieronder leggen we in 4 eenvoudige stappen uit hoe je dit kunt bereiken. Zo ben je altijd verzekerd van een eigen voorraadje paddo’s in huis!

Paddo’s drogen en bewaren in 4 stappen

Het drogen en correct bewaren van paddo’s verlengt dus aanzienlijk hun houdbaarheid. Het droogproces, dat ongeveer 3 dagen in beslag neemt, is eenvoudig maar moet wel op de juiste manier worden uitgevoerd. Om paddo’s goed te drogen en ze langdurig te kunnen bewaren, is het essentieel dat al het vocht volledig uit de paddo’s wordt onttrokken. De paddo’s moeten dus kurkdroog zijn.

De vier eenvoudige stappen:

 1. In gelijkmatige stukjes verdelen
 2. Drogen aan de lucht
 3. Drogen met een voedseldroger
 4. Paddo’s luchtdicht bewaren

Hoewel de eerste twee stappen wellicht overbodig lijken, zijn ze cruciaal voor een gelijkmatig droogproces. Een gelijkmatig droogproces zorgt er namelijk voor dat de paddo’s uiteindelijk volledig droog zijn met behoud van hun maximale kracht.

Stap 1: Zorg voor gelijkmatige stukjes

Snijd, knip of scheur de paddo’s in stukjes van ongeveer dezelfde grootte. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat het drogen van alle stukjes gelijkmatig zal verlopen. Als één stukje straks kurkdroog is, kun je er dus op vertrouwen dat de rest dat ook is. Dit voorkomt dat, wanneer je de gedroogde paddo’s in bijvoorbeeld een pot gaat bewaren, de goed gedroogde paddo’s alsnog gaan beschimmelen door een paddo stukje dat nog niet volledig droog is.

Paddo’s snijden, knippen of scheuren slecht voor de werking?

Er wordt wel eens beweerd dat het snijden of scheuren van verse paddo’s invloed heeft op de werking van de paddo’s. Naar mijn mening is dit onzin. Zelfs als er enige invloed zou zijn, geef ik de voorkeur aan een flinke voorraad iets minder krachtige paddo’s die meer dan een jaar goed blijven, boven paddo’s die ik na een week moet weggooien.

Stap 2: Paddo’s drogen aan de lucht

Nu de verse paddo stukjes allemaal ongeveer hetzelfde formaat hebben is het moment aangebroken om ze te drogen aan de lucht. Dit noemen ze ook wel voor-drogen. Voor-drogen heeft niet alleen tot doel om het vochtgehalte te verminderen, maar het zorgt, zoals eerder aangegeven, ook voor een gelijkmatig droogproces. Dit resulteert in het maximale behoud van de psychoactieve stof. Gedurende deze 1-2 dagen durende fase, afhankelijk van de grootte van je paddo’s, verdampt 80-90% van het aanwezige vocht.

Het voor-drogen van paddo’s is super eenvoudig. Volg simpelweg de stappen hieronder:

 1. Leg de paddo’s op een theedoek, stuk karton of papier en verdeel ze gelijkmatig, zonder dat ze elkaar raken.
 2. Voor-droog de paddo’s in een goed geventileerde ruimte, dus in een kamer met een normale of lage luchtvochtigheid.
 3. Droog de paddo’s op kamertemperatuur, dus rond de 20-22°C en vermijd direct zonlicht. Zonlicht en te hoge temperaturen breken psilocybine af.
 4. Gebruik eventueel een ventilator om het droogproces te versnellen.
 5. De paddo’s zijn goed voor gedroogd zodra ze flink zijn gekrompen en rubberachtig aanvoelen.

Bij correcte uitvoering van het drogen aan de lucht blijven je paddo’s, indien verpakt in een afgesloten bakje of zakje en bewaard in de koeling, een maand goed en vacuümverpakt zelfs ongeveer 3 maanden. Dus heb je maar een kleine voorraad dat je wilt drogen en je verwacht de paddo’s binnen afzienbare tijd te gebruiken, dan volstaat alleen het drogen aan de lucht misschien al.

Desalniettemin wordt op deze manier niet al het vocht verwijderd, waardoor hun houdbaarheid beperkt blijft. Voor een langere bewaarperiode zijn de stappen 3 en 4 essentieel.

Stap 3: Paddo’s drogen met een voedseldroger

De paddo’s zijn aan de lucht gedroogd, dus is het moment aangebroken om al het vocht te onttrekken. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt. In deze stap bespreken we de naar onze mening beste methode: drogen met een voedseldroger.

Drogen met een voedseldroger (dehydrator) wordt door ons dus beschouwd als de beste methode om je paddo’s super droog te krijgen. Een voedseldroger garandeert niet alleen uitzonderlijk droge shrooms, maar zorgt ook voor het maximale behoud van de psilocybine in je paddo’s. Psilocybine breekt namelijk af boven de 70°C, maar met een voedseldroger kun je de temperatuur eenvoudig onder dit niveau instellen. Een kwalitatieve voedseldroger is al verkrijgbaar voor ongeveer 40 euro. Dus, als je van plan bent om regelmatig paddo’s te kweken, is deze kleine investering het meer dan waard!

Het droogproces met een voedseldroger

Het drogen met een voedseldroger duurt, afhankelijk van hoe droog de shrooms al zijn na het drogen aan de lucht en afhankelijk van de temperatuur en de kwaliteit van de voedseldroger, nog 4-10 uur.

De eenvoudige stappen:

 1. Leg de paddo’s in de voedseldroger zonder dat ze elkaar raken.
 2. Voor een gelijkmatig droogproces en maximaal behoud van de psilocybine, adviseren wij een temperatuur van 40-50°C. Indien de voedseldroger geen thermostaat heeft, raden wij aan om deze in te stellen op de laagste stand.
 3. Controleer regelmatig of de paddo’s droog zijn. Ze zijn volledig gedroogd wanneer ze breken of verkruimelen wanneer je ze probeert te buigen.

Voilà, je paddo’s zijn nu gortdroog en klaar om bewaard te worden voor een langere periode!

Stap 4: Gedroogde paddo’s bewaren

Zoals in de vorige stappen besproken, is het van cruciaal belang om paddo’s grondig te drogen om ze gedurende een lange periode te kunnen bewaren. Echter, net zo belangrijk is de wijze waarop je ze bewaart. Een luchtdichte bewaring garandeert dat ze lang goed blijven en hun kwaliteit behouden. Hieronder bespreken we enkele methoden waarmee je jouw paddo’s op de juiste manier kunt bewaren.

Verpakt met een vacuümapparaat

Dit is de beste methode als je een grote voorraad hebt. Wanneer de paddo’s direct na het drogen vacuüm worden verpakt blijven ze jarenlang goed met volledig behoud van hun werking.

Ben je niet in het bezit van een vacuümapparaat, maar je wilt de paddo’s wel voor een langere periode bewaren zonder dat ze in kracht afnemen, bewaar ze dan in een luchtdicht zakje of in een bakje of pot. Hieronder lees je hoe dit moet.

In een luchtdicht zakje

Aangezien zakjes nooit volledig luchtdicht zijn, beschouwen wij ze als de minst geschikte optie om je paddo’s in te bewaren. Uiteindelijk zal er toch vocht binnendringen. Als je echter niet van plan bent om de paddo’s langer dan 4-6 maanden te bewaren, is dit een prima keuze. Voeg wel altijd een vochtabsorberend zakje (zoals silicagel) toe om eventuele restjes vocht te absorberen.

In een luchtdicht bakje of pot

Wat ons betreft de beste keuze! Bakjes en potjes kan je namelijk luchtdicht afsluiten. Op deze manier blijft vocht buiten en blijven de paddo’s zeker een jaar houdbaar. Aangezien het bakje op potje soms geopend moet worden om er wat shrooms uit te halen, voeg je ook in dit geval een zakje silicagel toe om de paddo’s goed vrij van vocht te houden.

Gedroogde paddo’s invriezen

Indien je de paddo’s voor onbepaalde tijd wilt bewaren zonder verlies van kwaliteit, is invriezen de ideale methode. Vries de paddo’s uitsluitend in wanneer ze volledig droog zijn, want zelfs een kleine hoeveelheid vocht kan de werking aantasten.

Volg deze stappen:

 1. Zorg ervoor dat ze gortdroog zijn.
 2. Verpak ze direct na het drogen vacuüm.
 3. Bewaar ze in de vriezer bij -18º C.

Bewaar de paddo’s op een koele, donkere plek

Bewaar de paddo’s altijd op een koele, donkere plek. Hierdoor ben je verzekerd van een lange bewaarperiode met volledig behoud van de potentie!

Nog vragen?
Mocht je nog vragen hebben, dan kan je altijd een bericht achterlaten onderaan dit artikel. Of neem contact met ons op via het contactformulier!

Meer handige instructies

Magic truffels en paddo’s: hoe gebruik je het?

Om een plezierige trip te garanderen en het maximale uit je Magic truffels of paddo [...]

Paddo’s kweken: 8 stappen voor een riante oogst

De paddo growkits van Fresh mushrooms zijn nagenoeg volautomatisch en verzekeren je van meerdere aanzienlijke [...]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *