Magic Truffels drogen en bewaren

Magic truffels bewaren en drogen

In dit artikel wordt behandeld hoe het bewaren en drogen van Magic truffels op de juiste manier gedaan kan worden. Er worden diverse methoden voor het bewaren van verse Magic truffels behandelt en er wordt besproken hoe Magic truffels gedroogd en vervolgens langdurig opgeslagen kunnen worden. Mits het droog- en bewaarproces correct wordt uitgevoerd, blijven Magic truffels jaren houdbaar zonder dat de psychoactieve eigenschappen verloren gaan.

Hoe bewaar je Magic truffels als ze vers zijn?

Het bewaren van verse Magic truffels is relatief eenvoudig. Hieronder worden twee methoden besproken.

Bewaren in een papieren zak of keukenpapier

Als je van plan bent om de Magic truffels binnen afzienbare tijd te consumeren, dan is deze bewaarmethode voldoende. Doe de truffels in een papieren zak of wikkel ze in keukenpapier en plaats ze op een koele, donkere en droge plek, bij voorkeur in de koelkast. Op deze manier blijven de psychedelische schimmels 1 tot maximaal 3 weken goed.

Het is belangrijk om de truffels in een papieren zak te bewaren of in te wikkelen in keukenpapier, omdat overtollig vocht de truffels kan aantasten, wat de werking kan verminderen of zelfs vroegtijdig verderf kan veroorzaken.

Als je de truffels in de koeling bewaart, zorg er dan voor dat de temperatuur tussen 2 en 5°c ligt. En houd er rekening mee dat naarmate verse truffels ouder worden, de werkzame stof (psilocybine) afneemt, waardoor ze minder krachtig worden.

Vacuümverpakt bewaren

Indien je de verse truffels langer dan een aantal weken wilt bewaren, kun je eventueel investeren in een voedselvacuümverpakker. Als verse Magic truffels vacuüm worden verpakt, behouden ze hun kwaliteit gedurende 2 tot 3 maanden. Bewaar ze in dit geval ook in de koeling op 2 tot 5°c.

Naast het aanzienlijk verlengen van de houdbaarheid, biedt deze methode nog een groot voordeel: de werkzame stof blijft volledig behouden!

Hoe weet ik of de truffels nog goed zijn?

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen of de Magic truffels nog goed zijn.

 1. Controleer de Magic truffels zorgvuldig op mogelijke schimmelvorming. Onderzoek alle zijden van de truffels grondig en gebruik indien nodig een vergrootglas om te kijken of er witte of grijze schimmel op zit.
 2. Knijp voorzichtig in de Magic truffels. Als ze zacht of papperig aanvoelen, kun je ervan uitgaan dat ze niet meer goed zijn.
 3. Ruik aan de truffels. Als de geur licht nootachtig is, maar ook een beetje zurig, dan zijn ze nog goed. Een sterke zure geur of een andere onaangename geur duidt er hoogstwaarschijnlijk op dat ze bedorven zijn.

Magic Truffels drogen

Als je de truffels voor een langere periode wilt bewaren of als je niet in het bezit bent van een vacuumapparaat, dan is drogen de beste optie. Door het droogproces verliezen de truffels vocht, waardoor het ontbindingsproces stopt. Hierdoor wordt de houdbaarheid aanzienlijk verlengt en blijft de werkzame stof behouden. Goed gedroogde truffels blijven 3 jaar goed en vaak zelfs nog langer!

Stap 1: Kies een plek om ze te drogen

Het is belangrijk dat de truffels op een (redelijk) donkere plek met goede luchtstroom worden geplaatst. Indien het niet mogelijk is om de truffels op een goed geventileerde locatie te laten drogen, zullen ze uiteindelijk wel drogen, maar het proces zal aanzienlijk langer duren. Als je geen geschikte plek kunt vinden en niet te lang wilt wachten, plaats dan een kleine ventilator bij de truffels om de lucht eromheen te laten circuleren.

Vermijd in ieder geval direct zonlicht en te hoge temperaturen, omdat dit de psilocybine kan aantasten en de potentie kan verminderen. Een temperatuur tussen 19 en 23°c is ideaal. Zorg er ook voor dat je af en toe frisse lucht in de ruimte laat circuleren.


Stap 2: Leg de Magic truffels op papier

Haal de Magic truffels uit de vacuümverpakking of oogst de truffel growkit. Leg de kleine stukjes truffels alvast op een vel absorberend papier en houd de grotere stukken apart. Het vel papier moet dus een beetje absorberend zijn, gebruik bijvoorbeeld een krant of een stuk keukenrol. Zorg ervoor dat er een beetje ruimte tussen de stukjes zit, dit bevordert het droogproces.


Stap 3: Snij of knip de grotere truffels 

Snij of knip de grotere truffels in kleinere stukjes. Hoe kleiner de stukjes truffel, hoe sneller ze drogen. Leg vervolgens deze stukjes truffel ook op het vel papier.


Stap 4: Plaats silicagel tussen de truffels

Indien je pakjes silicagel hebt (online verkrijgbaar), plaats deze dan tussen de truffels op het vel papier. De silicagel-pakjes absorberen vocht sneller, waardoor het droogproces versnelt.


Stap 5: Controleer de truffels regelmatig

Door de bovengenoemde stappen te volgen, zullen de truffels binnen 3-5 dagen nagenoeg droog zijn. In sommige gevallen, vooral bij wat vochtigere Magic truffels, kan dit proces tot een week duren. Controleer de truffels regelmatig. In het begin zullen ze rubberachtig aanvoelen (dan zijn ze ook al langer houdbaar), maar zodra ze echt hard zijn, hebben ze 80-90% van hun vocht verloren.

Als de truffels na het drogen worden verpakt in een afgesloten bakje of zakje en in de koelkast worden bewaard, zijn ze zeker enkele maanden houdbaar. Bij vacuümverpakking kunnen ze, afhankelijk van het achtergebleven vocht na het drogen, zelfs 6-12 maanden houdbaar zijn.

Dus als je slechts een kleine voorraad hebt om te drogen en van plan bent de truffels binnenkort te gebruiken, kan deze mate van droogheid voldoende zijn. Houd er echter rekening mee dat achtergebleven vocht na verloop van tijd de psilocybine afbreekt.


Stap 6: Drogen met een voedseldroger

Zodra de truffels na het droogproces in stap 5 stevig aanvoelen, is het tijd om de laatste 10-20% vocht uit de truffels te onttrekken. Naar onze mening is hiervoor slechts één echt goede methode: het gebruik van een voedseldroger! Het drogen met een voedseldroger duurt, afhankelijk van de huidige droogheid van de truffels, de temperatuur en de kwaliteit van de voedseldroger, nog 3-10 uur.

Leg de truffels in de voedseldroger zonder dat ze elkaar raken. Voor een gelijkmatig droogproces en optimaal behoud van de psilocybine, raden wij een temperatuur aan tussen 30-50°C. Als de voedseldroger geen thermostaat heeft, stel deze dan in op de laagste stand. Controleer regelmatig of de truffels volledig droog zijn. Ze zijn volledig gedroogd wanneer ze aanvoelen als kiezeltjes.

Gedroogde Magic truffels bewaren

Zoals eerder aangegeven, is een grondige droging van de truffels essentieel voor langdurige bewaring. Niettemin is de manier van bewaren net zo belangrijk om hun versheid te behouden. Het gebruik van luchtdichte opslagmethoden staat garant voor een langdurige houdbaarheid en behoud van kwaliteit. Hieronder worden enkele methoden besproken om je Magic truffels op de juiste wijze te bewaren.

Vacuümverpakt

Dit is de manier voor langdurige opslag. Door de truffels direct na het drogen vacuüm te verpakken, behouden ze jarenlang hun kwaliteit en psychoactieve eigenschappen.

Verpakt in bakje of pot

Sommige bakjes en potjes kunnen luchtdicht worden afgesloten. Door ze op deze manier te bewaren, wordt vocht buitengehouden en blijven de truffels jarenlang houdbaar. Aangezien het bakje of potje soms geopend moet worden om truffels eruit te halen, voeg je een zakje silicagel toe om de paddo’s vrij van vocht te houden.

Opslag tips

Factoren zoals blootstelling aan warmte, licht of vocht kunnen ervoor zorgen dat de truffel zijn psychoactieve werking verliest. Het vermijden van deze elementen is dus essentieel voor het succesvol langdurig bewaren van truffels.

Gedroogde Magic truffels gebruiken

Goed gedroogde Magic Truffels worden zeer hard en zijn niet meer met de hand te breken of eenvoudig in kleinere stukjes te snijden. Als je van plan bent de truffels te gebruiken voor bijvoorbeeld microdosering of in gerechten, raden we aan een voedselvermaler of een elektrisch koffiemolentje te gebruiken.

Dat is alles. Succes!

Nog vragen over het drogen van Magic truffels?
Geef een reactie onderdaan dit artikel of stuur ons een bericht via het contactformulier!

2 reacties op “Magic truffels bewaren en drogen

 1. Sylvia zegt:

  Hallo Paddo’s kopen,
  Ik heb 3 pakjes paddo’s gekocht maar ga eind deze week op truffel ceremonie.
  Hoelang kan ik deze ingesealde pakjes bewaren?
  groet Sylvia Ong

  • Lisa zegt:

   Goedemiddag Sylvia,

   Bedankt voor je bericht!

   Mits vacuümverpakt en gekoeld bewaard zijn de truffels minimaal 2 maanden houdbaar.
   Als het goed is heb je na het plaatsen van je bestelling een e-mail ontvangen met onder andere deze informatie.

   Mocht je nog meer vragen hebben, dan kan je ons altijd een bericht sturen op “support@paddoskopen.nl”.
   Uiteraard beantwoorden we al je vragen graag!

   Hartelijke groet,
   Lisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *